Potatis- och purjolökssoppa

IMG_0325red
 
IMG_0330red
 
Jag gjorde ju som sagt en god och enkel soppa förra veckan, närmare bestämt en potatis- och purjolökssoppa. Det ser möjligtvis inte se ut att vara mycket för världen men en värdesätter ju goda och enkla maträtter som gör sig bra som matlåda.  
 
"Vad behöver jag?" Jo, för fyra potioner:
♦ 4 potatisar (ca 350 g)
♦ 1 gul lök
♦ 1 purjolök (à ca 300 g)
♦ 1 msk smör
♦ 2 msk konc kycklingfond
♦ 1 l vatten
♦ 1/2 dl hasselnötter
♦ 1 msk hackad persilja
♦ 1 tsk finrivet citronskal
♦ 1/2 dl crème fraiche
♦ 2 krm salt
♦ 1 krm svartpeppar
♦ jag slängde också i lite örtsalt
 
"Hur gör jag då?" Jo:
  1. Skala och skiva potatis, lök och purjolök (även det gröna).
  2. Fräs grönsakerna i smör i en stor kastrull. Tillsätt kycklingfond och vatten. Koka under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. 
  3. Rosta under tiden hasselnötterna i en torr stekpanna. Låt svalna. Hacka nötterna grovt och blanda med persilja och citronskal.
  4. Blanda ner crème fraichen i soppan och mixa slät med stavmixer. Krydda med salt och peppar. 
  5. Häll upp soppan i skålar och servera med nöthacket.
KLART, bre en macka med några skivor ost på och doppa för bästa smakupplevelse!
 

V.8

 
Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Gick på bokrean (hittade dock inget </3), åt middag på kulturbageriet med några stjärnor (Vi skulle egentligen på sminkkurs efteråt men hon som skulle hålla i den ringde 1,5 h innan och sa att hon var sjuk </3, men vi bokade in en ny tid nästa vecka), la de sista kronorna på drinkar på Pinchos i torsdags dagen innan csn , drack lite bubbel och annat gott med klassen i lördags och överraskningsfirande Mimmie som fyllde år igår! 
 
 
Som inte var planerat innan veckan: Jag och Greta gick på Iksu och sprang på springband och det gick ganska bra! En liten revolution för mig och mina benhinnor! Sen var det ju ganska så skoj att det gick att kolla på youtube eller tv på små skärmar framför springbanden. Annars en ganska fyrkantig och planerad vecka detta, men den har ändå innehållt fina grejer så klagar ej
 
 
Och något nytt jag gjorde: Provade på (fast kollade mest på) squash i söndags, det lilla jag körde var väldigt kul så ska försöka få mig till att göra det snart igen. Kul att hitta en ny rolig träningsform! 
 
Ett tips från veckan: Lyssna på musiken från La la land, för det är ganska fantastiskt att låtsas att en är med i musikal ibland. Speciellt om Ryan Gosling och Emma Stone är med. 
 
 
Godaste maten jag lagade: Lagade en väldigt GOD och ENKEL (bästa kombon alltså) potatis- och purjolöksoppa igår, recept kommer för den intresserade 
 
Veckans känsla: Trött, spelar ingen roll hur många koppar kaffe jag dricker. Rätt så ångestig också
 
Veckans betyg: 3/5 mest bara för tröttheten

24 Februari

IMG_3813red
 
IMG_3844red
 
Några bilder som jag tog på My förra veckan.
 
Igår var jag ett litet ångestmoln men kände mig trygg i att bli ompysslad av Nelly och Greta på kvällen. Idag är det som bekant fredag och helgen består av fredagsmys och lite festligheter på lördag, skoj skoj! 

V.7

Lite sen veckosumering kanske men äsch här kommer vecka 7!
 
 
Såhär vacker var himlen i måndags då jag promenerade hemåt från skolan
 
Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Hänga med en fin en, åt alla hjärtans dag-middag på pinchos med några vänner, fotade My, hemmaplugg hos Greta och gosat med katt <3<3<3, Skogis, åka hem till Skelleteå över helgen för att bland annat fira mamma som fyllde och vara med på familjeaktiviteten. Vi har en grej vi gör med familjen, en gång i månaden har min familj + mammas syskon med familj + mormor en aktivitet. Vad det är för aktivitet turas vi om att bestämma. Denna gång var det pappas tur och vi hade fyrkamp utomhus, dock förlorade mitt lag, men kul ändå!  
 
 
Som inte var planerat innan veckan: hmm, karaoken var väl inte helt spikad så kanske det då. Men tur var det ju att vi gick dit för jag hade väldigt kul! Och kom till en sminkstudio istället för plugg i torsdags hemma hos Greta, men det gjorde mig inte så mycket.
 
Och något nytt jag gjorde: Mamma lurade med mig på yinyoga i fredags då jag kom hem, men det var ganska härligt ändå. Och transkiberat intervjuer, herremin vilken tid det tar!! Och vad medveten en blir om hur en pratar och formulerar sig. 
 
Ett tips från veckan: Se inte Maze runner 2, den spårade ut i någon slags zoombiefilm.. haha 
 
Godaste maten jag lagade: Tyvärr inte jag som lagade men mamma bestämde att det skulle bli lax med västerbottensost, potatis och godaste lime, avokado osv salladen i fredags på hennes födelsedag. Mmmm!  
 
Veckans känsla: Väldigt varierande men i slutändan en fin känsla över veckan. Det var fint att få komma hem en helg och bara ta det lugnt och hänga med familjen bara. 
 
 
Veckans betyg: 4 / 5. Börjar undra om jag alltid ger för högt betyg på mina veckor?? Men dom är ju liksom överlag väldigt bra. Har ju bästa vännerna och familj som förgyller <3 och har fått gosa med två katter, sånt höjer ju ändå ett genomsnittsbetyg på en vecka

19 februari

Tordagen började med att jag mötte upp My här för att fota lite ↓ 
IMG_0132red
 
IMG_0167red
Då fotograferingen var klar så tog jag bussen till Greta där jag var dit bjuden för att plugga i sällskap av henne och Julia. 
IMG_0177red
Men då jag kom dit blev det mest sminkstudio, helt okej ju  
 
IMG_0196red
 
IMG_0270redd
 
IMG_0203red
 
IMG_0221red
Och en av anledningarna till varför det blev plugg hemma hos Greta var för att hon var kattvakt till den här lilla gulliga krabaren! Elisabeth, kolla ba på na :') Elisabeth tillhör egentligen Camilla så henne lär vi få se mer av!
 
Efter ytterligare lite kattmys och kaffedrickande gick jag och Greta till Iksu och entrade gymmet för andra gången, börjar bli mindre läskigt nu. Kvällen fortsatte med soppa och öl på skogis och lite skriksång på karaoken på Rouge. BRA torsdag med andra ord!
 
 

15 februari

 
IMG_0113red
 
Ute kan en höra fåglarna kvittra, känna solen värma och se isarna smälta. Och just nu ser min bästa frukost ut såhär. Smoothie gjord på banan, mango, inefära, sojamjölk, apelsinjuice och chiafrön. Sen lite kaffe på det såklart! Att våren går att skymta känns i kroppen. 
  

V.6

 
Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Hänt mycket skoj i veckan! I tisdags var vi ett gäng på 10 (!) vänner som gick och såg La la land på bio. Mycket gott betyg fick den från oss alla!! I tisdags hade vi i Enklast även den officiella överlämningen till det nya Enklast gänget. Fint men också väldigt vemodigt, så himla kul att ha fått möjligheten att få vara med i detta sköna gäng och få jobba tillsammans ett år! I fredags lagade jag, Nelly och greta middag tillsammans, såg The lobster (så konstig och psykist utmanande och ångestig men bra film) och åt glass det blev även en sleep over med brakfrulle dagen efter. Lördagen fortsatte med Mästerbotten där vi lyssnade på panelsamtal mellan Fatta Man och Broder John. Och sedan på kvällen inflyttningsfest hos Saga. Mycket skoj alltså!
 
 
 
Som inte var planerat innan veckan: Mycket oplanerat skoj har även hänt! Jag har fått praktik, på Jarowskij vilket jag tror kommer bli riktigt roligt! Det blev även ett spontan besök och två öl på Skogis i torsdags. Skogis är ju alltid en bra idé. Något mindre roligt som hände i veckan var att jag började fredagen med att förstöra hallmattan genom att tappa ut hela min smoothie över den </3  
 
 
Och något nytt jag gjorde: Detta vet ni ju redan men entrade iksus gym för första gången. Det var inte så läskigt och blir nog att besöka fler gånger!
 
 
Ett tips från veckan: Köp tulpaner, det piggar upp en grå söndag. 
 
Godaste maten jag lagade: I fredagas lagade jag, Greta och Nelly potatis i ugn med skagenröra, ASSÅ mmmmm. Och till efterrätt åt vi glass med hallon och hemmagjord chokladsås, även detta = mmmmm! 
 
 
Veckans känsla: Ett inre lugn i kombination med stressad och ångestig men mest uppspelt egentligen. Allting föll på plats och vändes upp och ner på samma gång då jag fick praktiken. Tror också de ljusa mornarna gör mycket mer än vad en tror och bidrar till en lättare känsla i kroppen.
 
Veckans betyg: 4/5 igen!

9 februari.

 
IMG_0082red
 
IMG_0093redröd
 
My Blomquist Foto/redigerin: Jag
Några bilder som jag tog på My förra veckan. 
 
Idag är det torsdag men det känns som en söndag för jag och Elin gav oss ledigt från c-uppsatsen idag (lyxen i att leva studentlife). Jag tar sovmorgon, äter frukost länge och ser 3 avsnitt downton abbey (ja har börjat se om det för inget kommer slå den serien), går promenad medan jag lyssnar på senaste avsnittet av Flora och Fridas podd, går på ett litet möte på skolan, entrar Iksus gym för första gången (efter 2,5 år hehe) och har nu en öm kropp. Slutligen det mest söndagigaste så ska jag tvätta. Bästa av allt av denna icke söndag är det faktum att den är utan söndagsångest, för imorrn är det ju fredag. 

V.5

 
 
Något jag gjorde den här veckan som var planerat: Utöver c-uppsatsskirvandet så har jag: Varit på swish-middag hemma hos Nelly (Bästa konceptet vi kommit på, en köper, lagar och bjuder på mat hemma hos sig och så får de som äter swisha en slant för det, bra billig student life hack för att få en liten lyxigare grej i veckan), fotat My, jobbat och mello och vin mys hemma hos Greta igår. 
 
Som inte var planerat innan veckan: Jag och mina kompisar vann en tävlig så vi blev bjudna på gratis middag på Olearys, inte helt fel ju! Gick på föreläsning på vetenkskaplig lunch på Café Station som handlade om främlingsfientighet och hur det kan motverkas. Den var inte så bra tyvärr men efteråt satt vi kvar i de mysiga lokalerna och pluggade och utnyttjade påtårs principen till max. Även gårkvällens utgång blev en mycket spontan en, efter mellomyset hos Greta kände jag för att föra natten vidare till något äventyr. Gick till Sofie och hängde där en stund innan vi gick till Rouge och maxade sista timmen innan stängning med massa dans. 
 
 Och något nytt jag gjorde: Kanske tråkig grej, men lånade kurslitteratur på stadsbiblioteket här i Umeå istället för Universitetets. Och jag tog hem en tabata-app och körde lite tabataträning hemma, snabbt och effektivt! 
 
Ett tips från veckan: Måste nog säga min tabata-app typ för att den går anpassa så mycket efter sig själv och den säger "EXCELLENT JOB!!" åt en då man är klar. Pepp gillar en ju. 
 
Godaste maten jag lagade: Varit så himla sämst på att laga mat den här veckan, asså verkligen sämst. Köpt lunch på skolan typ varje dag pga lat. Men stekte blodpudding här om dagen för fick sånt sjukt cravning för det. Massa lingonsylt och smör till det såklart.
 
Veckans känsla: Bra, överlag iallafall. 
 
Veckans betyg: 4/5. Det har hänt mycket den här veckan, mer än det brukar hända och det gillar jag! 

4 Februari

 
IMG_0013red
 
 
IMG_0019red
 
My Blomquist
 
Foto / Redigering: Linnéa Forssell

RSS 2.0