Fortsättning på dag 5 på Island

 Efter att vi varit på den black beach som låg just denanför vårt hus så satte vi oss som sagt i bilarna för en dagsutflyckt. Närmare bestämt mot glaciären Vatnajökull och Glacier lagoon. 
IMG_8049red
 
IMG_8051red
Resan dit tog ungefär 3 timmar med ett snabbt stopp på en mack för att sträcka på benen, köpa kaffe och samtala lite med killen i kassan som imponerade genom att kunna lite svenska. Sen kom vi fram till....
IMG_8055red
 DETTA. Asså så vackert. 
IMG_8071red
 
IMG_8184red
 
sdfslkjd
 
IMG_8228red
Ljuset var magiskt och vi kunde inte se oss mätta på utsickten.  
Slog oss ner för att äta lunch, helt okej vy må jag säga. Efter ungefär två timmar på Glacier lagoon började vi köra tillbaka till Vik igen.  
IMG_8263red
Medan maten var i ungen gick vi ner en sväng till black beachen igen för att nu se den i skymningen.  
IMG_8274red
Klipporna ute i havet är enligt sägnen två troll som försökte dra ett skepp i land men förvandlades till sten då morgonsolen kom fram. Lite fint ändå.  
 
Efter en stund gick vi in igen, åt middag, drack upp det sista av vinnet och packade motvilligt våra väskor. För detta var sorgligt nog vår sista natt på Island. 

Island dag 5

Eftersom det var väldigt mörkt då vi kvällen innan kommit fram till Vik så var vi väldigt nyfikna på att se hur omgivningen kring vårt lilla hus såg ut. Men först frulle! 
IMG_7919red
 Kolla morgonmysiga personer ♥
IMG_7967red
Så här såg vårt lilla fina hus ut, asså ser typ ut som ett vykort :')  
ölgsjk
Direkt utanför huset om en kollade till vänster såg man --> berg och hästhage. Och kollade en till höger--> lite mer berg, Viks kyrka och resten av byn. 
IMG_7951red
Jag var ganska exalterad över hur extremt fint allt va 
IMG_7965red
Vi gick ca 100 m från huset
IMG_7986red
Och kom till detta. Havet och Black beach 
IMG_8014red
 
IMG_8028red
 
IMG_8036red
 
IMG_7945red
Efter att vi var klara med våra wow:anden så gick vi tillbaka till huset, packade bilarna med snacks och körde vidare på nya äventur! Denna gång en dagsutflykt till Glacier lagoon, men mer om det en annan dag!  

Island dag 4

Vi vinkade hejdå till lägenheten och hejdå till Reyjkavik och tog taxi till biluthyrningsstället.  
IMG_7688red
Vi fick två små söta bilar och Greta var nöjd över att få köra en toyota yaris!  
IMG_7699red
Så for vi ut på vägarna som kantates av berg och andra vackra vyer. Målet för dagen var att åka till Vik där vi skulle bo resten av resan. Men på vägen dit åkte vi förbi The golden circle.  
 
sdhflksajd

Första stoppet var Þingvellir nationalpark, vilket är klassat som ett av världsarven. Här sägs också vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte. Men det som var coolast med platsen var att nationalparken ligger mitt mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. De branta klipporna bildades genom en spricka i kontinentalblocken för tusentals år sedan men sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig ca 5 mm per år. ( Sorry för historielektionen men så himla intressant ju, kanske en skulle ha läst en kurs i historia) 

IMG_7729red
 
IMG_7735red
Väldigt vackert var det ju där också såklart och jag tvingade gruppen att ställa upp på gruppbild, så här är dom uppradade och fina ♥
IMG_7762red
Nästa stopp var Geysir. Där ryker det ur marken eftersom 100 gradigt vatten kokar lite här och var.    
IMG_7759red
Vi fick se gejsern Stokkur som får regelbundna utbrott ca var 3-5 minut. Och kan (enligt wikipedia) nå en höjd på 20 meter. Lyckades inte fånga på bild då den fick ett utbrått men det ser typ ut såhär då. Riktigt häftigt var det! Sen åkte vi vidare till sista stoppet som var....   
IMG_7765red
Gulfoss! Så mäktigt. Trodde inte jag skulle tycka det var så häftigt men det var det! Kolla ba↑↓ 
sdkldslkf
 
IMG_7813red
 
IMG_7834red
Vattnet dånade och det blåste rätt så friskt. Men härligt var det.  
IMG_7875red
Det fallande vattnet skapade små fjundroppar vilket speglade sig vackert i solen.  
IMG_7893red
Sen ut på vägaran igen som om vart annat kantas av berg och vartannat, hästhagar och fårhagar då fåren ibland ba såg ut som små vita prickar uppe på bergen. 
IMG_7885red
 
IMG_7894red
Vinkade till Eyjafjallajökull, ni vet vulkanen som fick ett utbrott 2010 och bildade ett askmoln som rörde sig över Europa och stoppade flytrafiken ett tag. Vi fick höra på den guidade turen som vi ju tagit några dagar tidigare, att på Island påverkades de inte alls så mycket av utbrottet utan det var bara vi i Europa som fick lite panik över att vi inte flyga hej vilt som vi är vana vid.  
IMG_7897red
 
IMG_7912red
Vi stannade på en mataffär köpte på oss middag och snacks för de närmasta dagarna och fortsatte sedan köra mot Vik tills mörkret tog över himlen.  

15 Oktober

Här om dagen ställde jag mig framför en tegelvägg för att fixa en ny bild på cv:t.  
IMG_8667red
 
IMG_8629svartvitt
Bakom kameran stod denna coola person! ↑ 
IMG_8637red
För en som alltid står bakom kameran så kändes det lite nervöst och svårt.  
IMG_8645svartvitt
Men det blev nog rätt bra tillslut!
 
Nu åker läppstiftet och klackarna på för ikväll vankas det inflyttningsfest på Mariehem!  

Island dag 3

Just nu håller vi på att läsa om postmodernism och andra svåra grejer i skolan, vilket är väldigt tråkigt. Därför kollar vi på hur dag 3 på Island såg ut istället tycker jag.
 
IMG_7625svartvitt
På schemat stod: rida på islandshästar! Vi var ett nervöst och taggat gäng som blev upphämtade i Reykjavik och skjutasde ca 20 minuter ut från stan och ut till stallet. Nelly var redo! 
IMG_7633red
 Vi fick rida en timme vilket jag tyckte var ganska lagom då min häst körde sitt eget race genom att stanna och äta då och då och gå ur spåret. Men vi alla kom fram helskinnade iallafall och efteråt fick man gå till hagen och klappa på hästarna som stod där. 
IMG_7647red
 
IMG_7652red
 
IMG_7659red
Vita och ståtliga. Efter ridturen åkte vi tillbaka till lägenheten, bytte om och gick på nationalmuseet och gick på utställningen om Islands histroia. Spännande!  
IMG_7682red
På kvällen satt vi runt bordet och skrev på de vykort vi köpt dagen innan, njöt av denna utsikt från balkongen och beställde hem indiskt för att sedan få kramp i magen av skratt över Nellys rosa sockar, men det är en helt egen historia. 

5 oktober.

Nya grejer att lägga till i sminksamlingen är alltid kul, detta kom med posten idag: 
 
IMG_8616red
För en som är beroende av läppsyl så är det ju ganska nice att hitta ett med bara naturliga ingredienser. Luktar choklad gör det också vilket ju inte är helt fel.  
IMG_8620red
Highlighter som får en att skimra som om Edward Cullen skulle stå i strålande sol. Ja tack! 
IMG_8625 (kopia)
Det lilla extra roliga med att beställa från Lush är att de alltid skickar med små prov på några av deras andra produkter. Denna gång fick jag dessa spännande.
 
  

Island, dag 2

Dag två på island började med tassande fötter runt i lägenheten för att se om någon annan var vaken för att sedan krypa ner i dens säng och prata om gårkvällen. 
IMG_7368red
Den började även med lite bakiströtta huvuden. Vi åt frukost och tog oss sedan ut på Reykjaviks gator för att kolla in butiker och second hand butiker. Själv var jag jakt på en sån där typsikt islänsk tröja men hittade aldrig någon i min prisklass eller som var tillräkligt mjuk. 
IMG_7399red
Efter ett tag då hjärnorna ville ha påfyllning av kaffe och magarna kurrade en aning, så gick vi till Café Babalu. 
IMG_7400red
 
 
lskdlkDär var det väldigt mysigt och gulligt inrett. 
IMG_7408red
Vi slog oss ner i några soffor och konstaterade att det kändes nästan som att vi var på vänner-fiket.  
IMG_7414red
Några tog crepes fyllda med choklad och nutella  
 
IMG_7479red
 
Efter att huvud och magar var belåtna styrde vi stegen mot en park där vi skulle gå en guidad tur runt staden. Men allt är så fint i Reykjavik så en ville stanna och kolla hela tiden så på slutet fick vi småspringa för att hinna i tid. Men kolla ba: 
IMG_7466red
 
 
 
IMG_7532red 
IMG_7481red
Överallt finns det även street art som en såklart måste stanna och ta lite kort på.   
IMG_7497red
Vi hann till den guidade turen iallafall och tur var väl det för vi alla var himla överens om att det var väldigt givande, vi lärde oss så himla mycket spännande!
IMG_7495red
På ett av stoppen fick vi en katt på besök, hejhej katten! 
IMG_7536red
Vi lärde oss bland annat att Islands befolkning består av 98 % urbefolkning, det finns en app som säger till om man är för nära släkt med varandra och alltså inte borde gå hem med varandra efter krogen, Island har ingen försvarsmakt men 3 helikoptrar om det skulle hända något, om man får barn måste man välja ett namn från en lista med godkända namn. Vi lärde oss även Island är 3:a på listan över länder med minst kriminallitet, per år sker 1,1 mord och poliserna har så lite att göra att de har ett Instagram-konto där de lägger upp vad de gör om dagarna. Och massa annat som ba gjorde Island till ett ännu mer intressant land.  
IMG_7542red
Efter den guidade turen gick vi tillbaka mot statskärnan. Det häftiga med Reykjavik är att man nästan från alla gator kan skympa ett berg som ba står där i sin ståtlighet.  
IMG_7511red
Några av oss valde att gå hem och vila fötterna medan jag, Madde och Nelly tog oss en liten kort promenad till Reykjaviks kyrka. 
IMG_7545red
Såhär ser den ut på lite närmare håll. Vi fick det förklarat för oss att den ska illustrera en gejser, häftigt ju! 
IMG_7553red
Den var väldigt fin innuti också! Men anledningen till att vi gått dit var för att åka upp i tornet och kolla på utsikten som vi hört ska vara rätt fin. 
IMG_7566red
Och det var den ju såklart! Kolla ba ↑↓ 
IMG_7570red
Det gick att se ut över staden i alla riktningar, mycket fint!
 
Sen gick vi tillbaka till lägenheten, låg tysta i en timme med fingrarna skrollandes på mobilerna, uppdatera Instagram, skrolla Facebook och säga hej till familjen. För sån tid behövs ju också. Klockan 20 hade vi reserverat bord på resturangen Fish and Chips, där vi åt just väldigt god fish and chips. 
 
Och det var den lördagen. 

RSS 2.0