Island dag 4

Vi vinkade hejdå till lägenheten och hejdå till Reyjkavik och tog taxi till biluthyrningsstället.  
IMG_7688red
Vi fick två små söta bilar och Greta var nöjd över att få köra en toyota yaris!  
IMG_7699red
Så for vi ut på vägarna som kantates av berg och andra vackra vyer. Målet för dagen var att åka till Vik där vi skulle bo resten av resan. Men på vägen dit åkte vi förbi The golden circle.  
 
sdhflksajd

Första stoppet var Þingvellir nationalpark, vilket är klassat som ett av världsarven. Här sägs också vara den plats där islänningarna höll sitt första riksmöte. Men det som var coolast med platsen var att nationalparken ligger mitt mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. De branta klipporna bildades genom en spricka i kontinentalblocken för tusentals år sedan men sprickbildningen är fortfarande aktiv och utvidgar sig ca 5 mm per år. ( Sorry för historielektionen men så himla intressant ju, kanske en skulle ha läst en kurs i historia) 

IMG_7729red
 
IMG_7735red
Väldigt vackert var det ju där också såklart och jag tvingade gruppen att ställa upp på gruppbild, så här är dom uppradade och fina ♥
IMG_7762red
Nästa stopp var Geysir. Där ryker det ur marken eftersom 100 gradigt vatten kokar lite här och var.    
IMG_7759red
Vi fick se gejsern Stokkur som får regelbundna utbrott ca var 3-5 minut. Och kan (enligt wikipedia) nå en höjd på 20 meter. Lyckades inte fånga på bild då den fick ett utbrått men det ser typ ut såhär då. Riktigt häftigt var det! Sen åkte vi vidare till sista stoppet som var....   
IMG_7765red
Gulfoss! Så mäktigt. Trodde inte jag skulle tycka det var så häftigt men det var det! Kolla ba↑↓ 
sdkldslkf
 
IMG_7813red
 
IMG_7834red
Vattnet dånade och det blåste rätt så friskt. Men härligt var det.  
IMG_7875red
Det fallande vattnet skapade små fjundroppar vilket speglade sig vackert i solen.  
IMG_7893red
Sen ut på vägaran igen som om vart annat kantas av berg och vartannat, hästhagar och fårhagar då fåren ibland ba såg ut som små vita prickar uppe på bergen. 
IMG_7885red
 
IMG_7894red
Vinkade till Eyjafjallajökull, ni vet vulkanen som fick ett utbrott 2010 och bildade ett askmoln som rörde sig över Europa och stoppade flytrafiken ett tag. Vi fick höra på den guidade turen som vi ju tagit några dagar tidigare, att på Island påverkades de inte alls så mycket av utbrottet utan det var bara vi i Europa som fick lite panik över att vi inte flyga hej vilt som vi är vana vid.  
IMG_7897red
 
IMG_7912red
Vi stannade på en mataffär köpte på oss middag och snacks för de närmasta dagarna och fortsatte sedan köra mot Vik tills mörkret tog över himlen.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0